Instructie: Uitsparing rondom een stopcontact

Stappenplan voor het maken van een uitsparing in het midden van een paneel:

Benodigdheden:

 • A4-papier
 • Potlood of pen
 • 1 Wandpaneel
 • Stanleymes
 • Boor met een grote boor (maat 10 of hoger bij voorkeur)
 • Figuurzaag (Klik hier voor de zaag, klik hier voor geschikte zaagjes) of rolmes

  Voor het gemak nemen we het voorbeeld van een stopcontact in een keuken.
 1. Neem een A4-papier en leg dit over het stopcontact.
 2. Teken de omtrek van de vorm nauwkeurig af op het papier. Dit geeft je een sjabloon van de gewenste vorm.
 3. Bepaal op welke hoogte de vorm uitgesneden moet worden door de afstand van het keukenblad tot het stopcontact af te meten, doe dit ook voor de zijkant van het stopcontact.
 4. Leg het sjabloon op de achterkant van het paneel (de witte plakrand) en zorg ervoor dat het goed gecentreerd is. Zorg ervoor dat het sjabloon stevig op zijn plaats blijft liggen.
 5. Gebruik een potlood of pen om de omtrek van de vorm over te trekken op de achterkant van de tegel. Dit zorgt voor een nauwkeurige markering van de uitsparing.
 6. Snijd de plakrand uit en verwijder de zwarte foamlaag van het paneel.
 7. Pak de boormachine en boor een gat in het midden van de vorm die je hebt getekend op de tegel. Zorg ervoor dat het gat groot genoeg is om de figuurzaag erdoorheen te kunnen steken.
 8. Steek de figuurzaag door het geboorde gat en begin met voorzichtige zaagbewegingen. Volg de omtrek van de vorm die je hebt getekend op de tegel. Neem je tijd en zaag langzaam en gestaag.
 9. Zaag de vorm geleidelijk uit de tegel door van binnenuit te zagen. Zorg ervoor dat je dicht bij de getekende lijn blijft en werk voorzichtig om schade aan de tegel te voorkomen.
 10. Blijf doorgaan met zagen totdat je de hele vorm hebt uitgesneden.
 11. Controleer of de uitsparing netjes en gelijkmatig is uitgesneden. Pas indien nodig de randen aan met een vijl of schuurpapier om een gladde afwerking te verkrijgen. Je zou eventueel de kieren rondom het stopcontact nog kunnen vullen met kit.

Dat is het! Je hebt nu succesvol een uitsparing in een tegel gemaakt met behulp van dit stappenplan. Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig en geconcentreerd werkt, en gebruik de juiste veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van een veiligheidsbril en handschoenen, tijdens het uitvoeren van deze taak.

Hieronder volgt een visuele representatie van de stappen.

 

 

Je kunt er ook voor kiezen om het uit te snijden, dit is sneller maar geeft een minder kwalitatieve afwerking zoals hieronder.